Geen resultaten gevonden, probeer een ander zoekwoord.

Nieuws

Afrikaanse Varkenspest - Maatregelen naar aanleiding van AVP-vaststelling
  • Category
  • 2018/11/19
Op donderdagavond 13 september 2018 werd vanuit het FAVV bevestigd dat er in de provincie Luxemburg, nabij Aarlen, Afrikaanse Varkenspest is vastgesteld bij twee everzwijnen. Het aantal vaststellingen van besmetting bij everzwijnen loopt sindsdien verder op. Het FAVV en het Waals gewest legden samen een besmet gebied vast.
Er zijn enkele specifieke voorzorgs- en bestrijdingsmaatregelen  van kracht, zowel op lokaal als op nationaal niveau en zowel bij everzwijnen als voor professionele varkensbedrijven.
De maatregelen die van toepassing zijn op varkensbeslagen in gans Belgi√ę kan je hier lezen.
Een lijst met maatregelen die van toepassing zijn op de varkensbeslagen in het besmet gebied kan je hier terugvinden.

Op dit moment is er uitsluitend Afrikaanse Varkenspest gevonden bij everzwijnen. Voorlopig blijven de professionele varkensbedrijven gevrijwaard. Voor export binnen de Europese Unie betekent dit dat er enkel beperkingen gelden voor de afgebakende zones. Voor de export van varkens(-vlees) naar derde landen bestaat het risico dat de bestemmingslanden maatregelen hebben genomen. Er worden voorlopig ook geen certificaten meer afgeleverd voor export gezien er niet langer voldaan is aan de vereiste om als land virusvrij te zijn.