Geen resultaten gevonden, probeer een ander zoekwoord.

Nieuws

Belgische varkenssector introduceert via Belpork eerste nationale dierenwelzijnslabel
  • Category
  • 2021/10/06
De Belgische varkenssector introduceert binnenkort een eigen dierenwelzijnslabel dat retailers toelaat om hun klanten lokaal varkensvlees aan te bieden dat gegarandeerd volgens verregaande bovenwettelijke dierenwelzijnsnormen geproduceerd werd. Het label biedt naast transparantie voor consumenten ook de mogelijkheid aan producenten om zich te differentiëren. Het nieuwe label biedt elke retailer die van het label gebruik zal maken de kans om eigen accenten te leggen op eventuele bijkomende inspanningen die zij en hun klanten belangrijk vinden. De introductie van dit label moet de consument meer bewuste keuze bieden in het vlees dat in hun winkelmand belandt. Het is de eerste keer dat in ons land een nationaal dierenwelzijnslabel gelanceerd wordt.

 

Er is erg veel vraag naar voedsel dat aan hoge duurzaamheids- en dierenwelzijnstandaarden voldoet. De varkenssector werkt via Belpork vzw aan een kant-en-klare oplossing voor producenten, retailers en consumenten: varkensvlees dat voldoet aan de eisen van het nieuwe dierenwelzijnslabel, werd gegarandeerd geproduceerd aan een nog hoger dierenwelzijnsstandaard. Met dit initiatief wil de sector een echte level playing field verzekeren op vlak van dierenwelzijn binnen de Belgische varkenssector en daarbuiten.

Label biedt voordelen van bij de boer tot op het bord

Voor producenten biedt het nieuwe label erg veel opportuniteiten: ze kunnen zich verder differentiëren op het niveau van hun eigen bedrijf door nog extra in te zetten op dierenwelzijn. Op die manier kunnen ze retailers en consumenten meerwaarde bieden, waarbij ze ook een eerlijke prijs kunnen krijgen voor de meerwaarde die ze creëren.

Het label van Belpork biedt retailers bovendien een modulair programma dat toelaat eigen accenten te leggen die voor hen en hun klanten belangrijk zijn. Met andere woorden biedt het label een strenge set basisnormen, waar slagers, supermarkten en andere retailers hun eigen eisen bovenop kunnen stellen.

Liesbet Pluym, coördinator bij Belpork: “Voor het eerst wordt een concrete oplossing geboden voor lokale producenten via een initiatief dat door de hele keten gedragen wordt. Dit nieuwe label biedt veehouders en verwerkers de kans om een eerlijke prijs te krijgen voor de extra inspanningen die ze elke dag opnieuw leveren om kwaliteitsvolle en faire voeding op het bord van de Belgische consument te brengen.”

Naar consumenten toe zorgt het label niet alleen voor duidelijkheid en transparantie. Het geeft hen ook de mogelijkheid om nog meer bewuste keuzes te maken die in lijn liggen met de eisen die ze zelf hebben voor het voedsel op hun bord. Of het nu op vlak van duurzaamheid, gezondheid, dierenwelzijn, kwaliteit of smaak is.

Over het label

Het label is een initiatief van Belpork, waarin ABS (Algemeen Boerensyndicaat), Boerenbond, Febev vzw (Federatie van het Belgische Vlees), BFA (Belgian Feed Association), Comeos vzw, de Landsbond Der Beenhouwers, Fenavian (Nationale Federatie van Vleeswarenmakers) en de transportfederaties Febetra en TLV (Transport en Logistiek Vlaanderen) vertegenwoordigd zijn. Deze dierenwelzijnsmodule bouwt verder op BePork, het generieke kwaliteitssysteem dat geldt als markttoegangsvoorwaarde voor de varkenssector en dat gelanceerd werd op 1 januari 2021. Het initiatief krijgt steun van Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V).

De module dierenwelzijn ligt in lijn met systemen als Beter Leven Keurmerkin Nederland en het Initiative Tierwohlin Duitsland. Bedrijven die volgens de nieuwe module dierenwelzijn gekeurd zijn, komen op een gelijkaardig internationaal niveau als de gerenommeerde Nederlandse en Duitse keurmerken.